JU16 bijna zeker van een plek in winnaarspoule na Kerst

Zaterdag speelden we thuis tegen Virtus. We wonnen hier uit al van, maar willen graag een grotere uitslag neerzetten dan toen. Omdat we vorige wedstrijd op onderling resultaat (en doelsaldo) voorbij Giants zijn gegaan, is een overwinning vandaag voldoende om (bijna) zeker te zijn van de 3e plek in de poule. Die plek geeft recht op een plek in de winnaarspoule na de Kerst. Dat zal best een pittige poule worden, maar het is voor onze ontwikkeling sowieso veel beter om tegen sterkere tegenstanders te spelen.

We beginnen scherp aan de wedstrijd, met de juiste intensiteit en energie. We pakken al snel een voorsprongetje na een paar drives. Het is jammer dat we zonder shotclock spelen want we geven Virtus zo veel druk dat ze vaak maar moeilijk tot schoten komen, en daardoor veel tijd nodig hebben voor hun aanval. Toch laten we ook een paar steekjes vallen in de defense, doordat we vaak 1 tel te laat zijn in de helpside op pick and rolls van Virtus. Ook stappen we nu nog te makkelijk onderdoor bij picks, daar moeten we op trainen. Bij een stand van 13-7 neemt Virtus een time-out. Van die 7 punten van hun waren er 4 makkelijk te voorkomen geweest als we iets alerter zouden zijn in de defense. Eind van het 1e kwart gooit Virtus een driepunter met bord binnen en staat het gewoon ‘maar’ 15-10. Toch spelen we niet slecht en moeten we vooral met deze intensiteit doorgaan.

Al snel begint onze druk te leiden tot balverlies bij Virtus en kunnen we een run plaatsen uit een paar breaks. Van 16-12 lopen we zo naar 30-12. We zijn dan al begonnen om een nieuwe aanval te testen. Dat ging op de training beter dan tijdens de wedstrijd, maar dat is vrij logisch. Het kost tijd om dit soort aanvallen goed op elkaar af te stemmen. Bij de rust staan we, na nog een driepunter met bord, op 34-17. Een vrij goede eerste helft, vooral verdedigend. In de aanval moeten we effectiever worden. Dat betekent vooral secuurder finishen, en de dingen die we doen overtuigend uitvoeren. Te vaak spelen we de bal doelloos rond of driven zonder plan of overtuiging naar de ring. Dat mag allemaal iets harder/sneller/overtuigender. Maar dat komt wel goed met meer training.

De tweede helft blijven we keurig doorspelen, met dezelfde energie en intensiteit als de eerste helft. En dat is al een groot compliment waard. In eerdere wedstrijden lieten we het soms een beetje lopen als we een gaatje geslagen hadden. Onverstoorbaar lopen we steeds verder uit. De teller stopt bij 70-29. Keurige defense gespeeld vandaag, echt als een collectief. Aanvallend mogen we nog meer scoren, we hadden er vandaag best 85 of 90 kunnen maken, maar het tempo in de aanval was ook goed. Er is weer duidelijk ontwikkeling zichtbaar. Aanvallend gaat het ons heel veel helpen als we constanter en beter worden in ons schot. De schottechniek zit bij bijna iedereen wel redelijk goed in elkaar. De rest is dan gewoon uren maken, heel veel blijven schieten, dan wordt het vanzelf steeds beter.

Met deze overwinning zijn we zo goed als zeker van de 3e plek. Of Giants moet van Barons winnen, dat zie ik echt niet gebeuren. Maar we hebben nog 2 erg leuke potjes te gaan voor de Kerst, tegen de nummer 1 en 2 (Biks Shots en Barons). Dat zijn allebei leuke teams, dan mogen we laten zien dat we het een stuk beter tegen hen kunnen doen dan in de eerdere ontmoetingen. Ik heb daar veel vertrouwen in.

Rens Overeem

Comments are closed.