JU16 komt niet onder druk van DAS uit en verliest dik

Na een ruime voorbereiding is het zaterdag voor het eerst raak voor de competitie. Onze eerste wedstrijd in de landelijke 2e divisie. En we weten dat dat andere koek zal zijn dan we tot voorheen gewend waren. We worden ouder, tegenstanders worden groter, basketball wordt intensiever en soms ook minder vriendelijk. Daar hebben we in de voorbereiding al aan mogen ruiken met een hoop oefenwedstrijden, en dat ging met ups and downs, maar over het algemeen toch goed. Vorige week sloten we de voorbereiding af, uit tegen Weert, en we deden dat, ondanks redelijk ruim verlies, toch verdienstelijk.

Maar vanaf de eerste minuut hebben we niet de scherpte, die we vorige week wel voor een groot deel hadden. Delft speelt old school basketball, met veel power proberen ze zo dicht mogelijk bij onze basket te spelen. We rebounden zwaar onder de maat en wapenen ons niet genoeg tegen hun kracht en lengte. In onze poule zitten veel teams uit de Randstad, en daar wordt over het algemeen een stuk fysieker gespeeld. Daar zullen we mee om moeten leren gaan. Al snel een time-out bij een stand van 2-9. Maar vervolgens trakteert DAS ons op een zone-press waar we het extreem moeilijk tegen hebben. En dat blijft eigenlijk de hele eerste helft zo.

Vorig jaar speelden we ook een keer tegen zone-press en dat was toen hetzelfde verhaal. We komen niet onder hun verdedigende druk uit en daardoor kunnen we nooit ons eigen spel spelen. Ons balverlies leidt daarnaast tot een hoop simpele scores voor DAS en daarmee is de wedstrijd al snel gespeeld.

Dat is natuurlijk heel vervelend, maar wel precies de reden waarom het goed is dat we met dit soort weerstand geconfronteerd worden. We hadden ook de bekende tegenstanders Attacus, Black Eagles, Blauw Wit of Barons kunnen treffen, maar ik denk niet dat we daar heel veel wijzer van zouden zijn geworden. Dat zijn we na vandaag wel. Niet iedere tegenstander speelt man-to-man defense en individueel georiënteerd. DAS speelt dus een verdedigende teamtactiek waar wij mee om moeten leren gaan en ons onder uit moeten leren spelen. Dat moet je gewoon een paar keer meegemaakt hebben voor je daar mee leert omgaan. Ik kan zelf ook nog wel een paar eerste kennismakingen met zone-press voor de geest halen. Dat zijn geen fijne herinneringen, maar wel noodzakelijk in je ontwikkeling als basketballer.

We hebben de rust nodig om tactisch de zaak enigszins te repareren. Maar het is niet alleen een tactische kwestie. Het is ook een beetje een mentaal dingetje. We moeten leren weerbaarder te worden, juist als het slecht gaat. Ik zie in de eerste helft niet de spelers die ik ken. DAS krijgt het met hun tactiek voor elkaar dat wij mentaal instorten, en bang worden om fouten te maken. Als we niet meer op onze techniek (en eigen kunnen) durven te vertrouwen, dan kun je geen fatsoenlijke wedstrijd spelen. Onze techniek is ons grootste wapen, dat moet je dan ook durven tonen.

De tweede helft is bij vlagen al een stuk beter, al zit er nog steeds een hele slechte fase in, waarin we weer te makkelijk balverlies lijden en dit tot simpele scores van DAS leidt. Maar we hebben tactisch wel iets meer rust in ons spel en komen een aantal keer gewoon erg goed door hun press heen. Uiteindelijk verliezen we veel te ruim met 38-102, maar gelukkig was de tweede helft wel een stukje beter. Hoe raar het ook klinkt, ik heb in de wedstrijd wel verbetering gezien. DAS was vandaag heel duidelijk sterker, daar hoeven we niet moeilijk over te doen, maar wij kunnen ook wel veel beter dan we vandaag hebben getoond. We kunnen er bij hen echt 20 punten af krijgen als we zuiniger en slimmer worden tegen hun press, en zelf kunnen we er dan ook 15 of 20 meer maken. Dan stap je met een ander gevoel van het veld af.

Genoeg lessen te leren van deze wedstrijd. Het belangrijkste is dat we gaan snappen dat als je iets wilt, dat altijd begint met keihard werken. Met zijn allen. Die instelling ontbrak vandaag voor een groot deel. Maar hard werken bij basketball is niet alleen je 3 slagen in de rondte werken en je fysiek wapenen tegen tegenstanders. Het moet een combinatie zijn van keihard werken en ook met een bepaalde scherpte, concentratie en slimheid aan de wedstrijd beginnen. Zodat je paraat bent om onverwachte problemen (zoals een zone-press) op te lossen. Zodat je al aan het verdedigen bent voordat je man de bal krijgt, en niet verrast wordt door een pass op jouw mannetje. En zodat je op tijd aan het rebounden bent bij een schot.

Al met al was het een leerzame middag. En het is aan ons om van iedere wedstrijd beter te worden. We zijn in de 2e divisie gaan spelen om juist meer weerstand te krijgen. Daar wordt je beter van namelijk. De eerste tekenen daarvan waren gisteren al zichtbaar in de tweede helft, toen we de gaten steeds beter en rustiger gingen zoeken. Want als afsluiter wil ik daar wel een positieve noot over kraken. We hebben de handdoek niet gegooid, we zijn ook in het 4e kwart nog blijven werken. Ook tegen hun press deden we het in de loop van de wedstrijd beter. En aan het begin van de 2e helft hadden we een zeer sterke fase waarbij we weinig balverlies meer leden en DAS tot 3 of 4 keer toe tot een 24 seconden overtreding dwongen.

Comments are closed.