JU16 pakt zwaarbevochten overwinning in bloedstollende wedstrijd

Zaterdag speelde JU16-1 een thuiswedstrijd tegen BS Leiden. Het seizoen is inmiddels in volle gang en wij hebben als team de stijgende lijn te pakken. Misschien klinkt dat raar als je nog niet gewonnen hebt, maar toch is het wel duidelijk zo. Het was even wennen tegen teams als Rotterdam en DAS in de eerste weken, maar die krachtmetingen beginnen ons langzaamaan wel weerbaarder te maken tegen dit soort teams. Dat werd vorige week in Delft tegen DAS voor het eerst echt zichtbaar, waar we het uit 22 punten beter deden dan 3 weken eerder thuis. En hoewel we uiteindelijk toch best dik verloren door een zwakkere tweede helft, zegt dat toch wel dat we op de goede weg zijn. 

Nu dan thuis tegen Leiden, een team dat we niet kennen. Een team dat met 2 overwinningen en 2 verliespartijen in de middenmoot staat. Ze hebben nog met maximaal 10 punten verschil verloren dit seizoen, dus ze lijken tegen iedereen competitief te zijn. Dat is iets waar wij ook naar streven dit seizoen. In de warming-up zien we in ieder geval dat Leiden fysiek niet zo veel op ons over heeft dan andere tegenstanders. Ze zijn wel relatief groot en sterk, maar er zitten geen mannen van 1.95 of groter bij. 

We beginnen net als vorige week superscherp aan de wedstrijd.  Door een paar goede uitgevoerde aanvallen lopen we meteen uit naar 8-2. De eerste klap is een daalder waard. Ook in de defense zijn we scherp begonnen. Gezamenlijk houden we de bucket goed dicht. Deze focus houden we het hele kwart vast en dan staat er na 1 kwart al een marge van 10 punten op het bord: 17-7. Vorige week begonnen we ook zo goed, maar hielden dat maar 1 kwart vast. 

Nu gaan we vol gas door in het tweede kwart. Met onze 3e driepunter van de wedstrijd zet Tim ons halverwege op 30-12. We vergeten echter door te drukken. In deze fase hadden we Leiden gewoon liggen, maar we zijn niet secuur in de finishing of op de break. Daardoor wordt het rommelig, met wat onnodig balverlies van onze kant. Leiden profiteert hier in de laatste minuten van en verkleint het gat bij rust naar 12: stand 34-22.

Over het algemeen spelen we wel een hele goede 1e helft, maar vergeten onszelf op het eind te belonen. Dat is wel wat er ook bij hoort op dit niveau, je kunt jezelf geen makkelijke missers of verslapping van de concentratie veroorloven. We bespreken dit in de rust en benadrukken dat wij gewoon niet minder zijn dan deze tegenstander. Als we hetzelfde niveau vasthouden moeten we deze zien binnen te halen.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Leiden gooit er een schepje bovenop in de defense, ze gaan pressen. Misschien niet altijd helemaal fair, maar daar moeten we mee leren omgaan. Harder, geconcentreerder en slimmer terugspelen. Hoewel de marge even naar 14 oploopt, krijgt Leiden het toch voor elkaar ons te ontregelen. We functioneren minder als team in het 3e kwart. Er wordt te veel voor de moeilijke actie gekozen, in plaats van Leiden kapot te spelen met teamaanvallen waar de bal snel rondgaat. Onze voorsprong verdwijnt als sneeuw voor de zon van 38-24 wordt het 38-34. Igor maakt dan een and-1 om de run van Leiden te stoppen, maar het lukt niet, bij 41-42 pakt Leiden voor het eerst een voorsprong. Door een 2e driepunter van Robin sluiten we het kwart toch af met een voorsprong, 44-42.

Alsnog gaan we dus met een marge het laatste kwart in, en dan moet het daar maar gebeuren. We zijn inmiddels wel weer beter als team aan het functioneren in de aanval. De afspraken die we hebben over plays worden beter nagekomen, daar zit duidelijk verbetering in. Leiden komt al vroeg weer op voorsprong bij 44-45, maar verder laten we het dan niet komen. We hervinden ons teamspel en sluiten vooral weer beter de rijen in defense. Bij Leiden zijn het toch vooral 2 jongens die de acties maken, en we helpen elkaar nu weer beter om hen uit de bucket te houden of moeilijke schoten af te dwingen. Na een 9-0 run leiden wij weer met 53-45 ongeveer halverwege het 4e kwart.

Deze moeten we gaan binnenhalen. Maar dan besluit nummer 5 van Leiden dat het nog niet klaar is. Zijn 1e driepunter beantwoorden we nog met een score: 55-48. Maar vervolgens schiet hij de 2 opvolgende aanvallen weer 2 driepunters binnen, 55-54. Na een time-out zijn we klaar voor de laatste paar minuten. We maken een verdedigende wijziging en gaan nummer 5 zelf opzoeken in zijn defense, want hij kan wel schieten, maar is zeker niet hun beste verdediger.
En dan laten we die laatste minuten zien dat we gegroeid zijn, we zijn koel en rustig als team. We brengen het op om per balbezit te spelen. Iedere aanval samen zoeken naar goede opties en met volle concentratie te verdedigen. En dan dwing je het ook af dat je dit scoort close wedstrijden kunt. Er vallen op het juiste moment scores voor ons doordat we als team blijven spelen. Bij 60-55 gooit nummer 5 er nog een driepunter is, maar die beantwoorden we meteen. Bij 63-59 mag Matthijs met nog 17 seconden te spelen naar de vrije worp lijn. Hij maakt er 1 van de 2, en dat is ruim voldoende voor een overwinning met 64-59.

Ook al is winnen of verliezen niet per se belangrijk dit jaar: het gaat vooral om groeien en ontwikkelen, maar toch is dit wel erg lekker. We pakken een verdiende overwinning en dat is een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Leiden is gewoon een van de beste opleidingsclubs van Nederland, en veel van deze jongens spelen volgend jaar in de U16 Eredivisie voor de bovenste plaatsen mee. We zijn nog niet zo ver dat we het iedere week elke tegenstander lastig kunnen maken in onze competitie denk ik, maar we streven daar wel naar en zijn echt grote stappen aan het maken om daar te komen. We speelden goed gisteren, maar nog niet optimaal. Als we op dit tempo verder kunnen groeien denk ik dat we, afgezien van Rotterdam en Delft misschien, voor niemand echt bang hoeven te zijn. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, en daarvoor zullen we echt heel hard moeten blijven investeren in onszelf. Want we zullen het iedere week zelf moeten opbrengen om te spelen zoals gisteren.

Comments are closed.