JU16 weert zich goed tegen Barons

Zaterdag spelen we onze eerste thuiswedstrijd uit de 2e ronde, tegen de bekende gezichten van Barons: de nummer 2 uit onze poule voor de Kerst. Vorige week speelden we uit tegen Attacus, de nummer 1 uit de andere poule. Die wedstrijd verliep toch wat teleurstellend. We hadden echt kunnen winnen vorige week, en dat was een mooie opsteker geweest. Maar dan moet je wel je normale niveau halen, en dat deed vorige week eigenlijk niemand bij ons.

Barons kennen we vrij goed, een groot team dat wordt gedragen door twee sterke spelers. Na een flinke nederlaag thuis, aan het begin van dit seizoen, verloren we uit maar met 4 punten van Barons in een close game tot de laatste minuut. Toen waren wij op volle sterkte, vandaag niet. We missen Robin, Cooper, Sam en Lars door blessures. Maar nog steeds 8 fitte spelers waarmee we het hen lastig moeten kunnen maken.

Maar Barons vliegt uit de startblokken, en loopt meteen bij ons weg. Aanvallend zijn we net niet scherp genoeg. We spelen soms aardige aanvallen maar maken verkeerde keuzes op het eind of zijn niet scherp in de finishing. En verdedigend zijn we simpelweg niet bij de les. Dat Barons 2 driepunters uit hun dribbel raak gooit is mooi, en is gewoon een stukje kwaliteit van hun. Maar dat we ze 2e en 3e kansen bieden omdat we niet wakker zijn in de rebound, of niet switchen op screens is gewoon onze eigen fout. Zo kijken we na 1 kwart tegen een achterstand van 5-18 aan.

Overigens was dat in de uitwedstrijd ook zo. En toen lieten we daarna onze tanden zien en beten ons vast in de tegenstander. We spreken af dat we dat weer gaan doen. En het helpt ons dan dat we meteen in het 2e kwart twee mooie aanvallen uitspelen. Meteen zie je de energie weer toenemen en spelers we met meer trots. Via 10-20 lopen we in naar 15-22. We willen dan de laatste minuten voor de rust een extra run maken en het gat nog iets verkleinen, maar dat mislukt helaas. Ook weer door het maken van goedbedoelde, maar toch soms verkeerde beslissingen. We gaan rusten bij 15-28, al met al een goed 2e kwart.

Deze energie en spelvreugde willen we vasthouden in de 2e helft. En dan zien we wel waar het schip strandt. In het begin van de 2e helft wisselen we een aantal baskets uit met Barons, we scoren zelf wel, maar missen net een stukje scherpte om hen ook van scoren af te houden (vooral in de rebound). En zo komen we niet echt dichterbij. Aan het eind van het kwart zijn we 1 puntje ingelopen: 31-43. 

En dat is ook het spelbeeld in het 4e kwart. We kloppen op de deur, komen tot 9 of 10 punten verschil van Barons. Maar dichterbij dan dat komen we niet. We weren ons kranig en vechten hard, maar Barons is vandaag simpelweg te groot voor ons. Barons is een groot team, op iedere positie scheelt het eigenlijk een centimeter of 10 of een kilo of 10. Basketballend vind ik ons zeker niet minder, al is dat een slap excuus. Uiteindelijk maken ze meer punten dan wij, en dat telt op de ranglijst. Toch mogen we zeker met opgeheven hoofd van het veld stappen. We verliezen met 43-57. Na een tussenstand van 5-18 na 1 kwart spelen we daarna de hele wedstrijd volledig gelijk op tegen Barons. Met het verschil in gewicht vind ik dat knap. 

Leerpunten voor vandaag zijn er genoeg. Als wij met hoge energie spelen zijn we verdedigend een van de beste ploegen in onze competitie. Maar we beginnen niet met die intensiteit aan deze wedstrijd en doen onszelf daarmee tekort. Op trainingen moeten we ook consequent met die intensiteit gaan verdedigen zodat het een automatisme word, en we daar in wedstrijden niet eerst bewust van moeten worden. Ook moeten we, zeker als we kleiner zijn, technisch beter rebounden. Dat kunnen en zullen we gaan trainen. En tenslotte, hetzelfde verhaal als in veel andere wedstrijden dit seizoen: we moeten beter van afstand gaan schieten. Een beter ontwikkelde driepunter gaat ons helpen tegen dit soort teams, die het liefst veel lange mannen in hun bucket houden om te verdedigen. We gaan wel steeds beter schieten, dat zie ik echt op trainingen. In 10 wedstrijden dit jaar schieten we 14 driepunters als team, van 9 verschillende spelers. Anderhalve driepunter per wedstrijd, dat moeten er drie of vier per wedstrijd worden komend seizoen, en het jaar daarna 7 of 8. Iedereen kan wel een beetje schieten bij ons. Nu wordt het tijd om dit te gaan specialiseren. En dat doe je niet alleen op teamtrainingen, maar vooral ook voor jezelf, buiten trainingen om. Of op de fundamentaltraining zondagochtend, die toevallig afgelopen zondag voor het eerst gegeven is, komt wel goed dus.

Comments are closed.