JU16 wint uitwedstrijd in Weert met goed basketball

Zaterdag mogen we voor de 2e uitwedstrijd in de nieuwe poule aantreden in Weert. Tegen een team dat we deels (ongeveer voor de helft) kennen van vorig jaar. Dat was toen het JU14-2 team van Weert, een team dat eerste werd in de 1e klasse U14. Wij werden toen 2e en verloren twee keer van dit team. We speelden er wel goed tegenop, maar hadden niet de effectiviteit om de wedstrijd te kunnen beslissen. Aan de eerdere uitslagen te zien moeten er vandaag wel gewoon winstkansen liggen, al zeggen uitslagen lang niet alles.

Voor ons speelt JU18 van Weert een wedstrijd in de Eredivisie tegen UBALL, een leuk potje om een deel van te kijken. We kunnen zien dat het allemaal veel sneller en harder gaat op dat niveau, maar gelukkig hebben we nog een paar jaar om daar dichter bij in de buurt te komen. 

We spelen vandaag zonder Imran, Sam en Siebe. Verder zijn we compleet met de 9 overige spelers. Op het laatste moment besluiten we om Savier (die toch meegaat om te kijken) ook mee te laten doen, waarom ook niet? We starten sterk, vooral in de defense hebben we alles goed op orde. Aanvallend moeten we even onze draai vinden, Weert speelt een heel sterke helpside. Op drives naar de ring kom je altijd helpside-verdedigers tegen. Het is zaak om dan van binnen naar buiten weer de vrije man te vinden. Langzaam lopen we weg, ook via een aantal verdiende vrije worpen. Via 4-6 naar 4-14 aan het eind van het kwart. We zijn dan ook langzaam steeds meer druk aan het zetten op de guard van Weert en dat heeft al een aantal keer balwinst op geleverd.

Al snel lopen we verder uit naar 5-20, maar dan gaat Weert zone spelen. Eerst gooit Igor nog een driepunter binnen, maar daarna hebben we het even zichtbaar moeilijk met het vinden van de juiste oplossingen tegen hun zone. Ze staan nu met nog meer mensen inside dan net. Weert komt terug tot 12-23 maar dat zetten we voor rust nog recht door wederom een paar goede balwinsten en breaks, de laatste in de zoemer door Rachne. We gaan rusten met 12-29.

Tijd om de puntjes op de i te zetten tegen hun zone. Tegen zone moeten we eerst kijken hoe ze precies staan en daar onze positie op het veld op aanpassen. Niet als een kip zonder kop onze eigen automatismen blijven afdraaien, maar juist kijken waar hun zwakke punten liggen en die dan aanvallen. Dat pakken we goed op, Savier scoort meteen uit een goede aanval. Helaas blijkt dan dat Savier helemaal niet op het wedstrijdformulier staat. Blunder van de coach die heel netjes het sheet al had klaargezet thuis, maar Savier op het laatste moment toch mee wilde laten spelen. Niet meer aangepast… Gelukkig lossen de scheidsen het netjes op, de score telt gewoon, maar Savier mag helaas niet verder spelen. 

Het vervolg van het derde kwart leggen we de basis voor de overwinning. Met geduld wordt er aangevallen, en de zwakke plekken van de zone bloot gelegd. Mooiste score van de wedstrijd is de baselinedrive van Dago die een snijdende Nick vindt voor een simpele lay-up. Snijdende mensen zijn zeer effectief tegen zone, en dat zie je bij deze score. We lopen naar 25-48 aan het einde van het derde kwart, en daarmee is de wedstrijd bijna beslist. Weert gelooft er niet echt meer in en zo spelen we de wedstrijd rustig uit, de hoogste voorsprong is 26 punten, uiteindelijk winnen we met 21 punten verschil: 41-63.

Grote delen van de wedstrijd hebben we goed gespeeld, alleen moeten we toch meer punten maken. We zijn een aantal keer slordig in 2-1 situaties en in sommige finishes, dat scheelt al heel snel 10-12 punten. Daarnaast mogen we meer punten maken op de break. We zijn nog iets te snel trots op onszelf, en in plaats van met 21 punten moet je hier eigenlijk met 35 of 40 punten verschil winnen. Dat kan alleen als we koelbloediger en slimmer zijn in overtal- en breaksituaties. Vooral rustiger in je hoofd om de juiste oplossing te vinden. Maar al met al was het een goede wedstrijd, met goede energie en goed samenspel. Een dik verdiende overwinning.

Comments are closed.