• Vrijwilliger in de spotlight: Paulius Basinskas
 • Paulius Basinkas

 • Naam: Paulius Baƛinkskas
  Rol: Scheidsrechter
  Sinds: 2021

 • Toen ik vanuit Litouwen hier kwam om te studeren, ging ik op zoek naar een manier om in contact te komen met Nederlanders. Op de universiteit ga ik vooral om met andere internationale studenten, dus High Five is voor mij een goede manier om Nederlanders te leren kennen. Basketbal is echt mijn passie. Het is de belangrijkste sport in Litouwen en ik wilde al basketbal spelen toen ik een kleine jongen was. Toen ik 10 was, zag ik mijn eerste live wedstrijd. Dat was fantastisch! Rond mijn 12e begon ik zelf te spelen. Door een blessure was ik daarna een tijdje uitgeschakeld en heb ik mijn opties verkend. Ik realiseerde me dat ik niet de allerbeste speler was of zou worden, dus vroeg me af hoe ik toch betrokken kon blijven bij het spel zonder zelf te spelen. Ik besloot scheidsrechter te worden.

  Het geeft me de kans het spel vanuit een ander perspectief te zien en je hebt een belangrijke rol bij de wedstrijd. Zonder scheidsrechter kan de wedstrijd immers niet gespeeld worden. Het helpt in mijn rol als scheidsrechter dat ik zelf ook speler ben geweest. Ik weet hoe een scheidsrechter van invloed kan zijn op het plezier in een wedstrijd. Soms lijken regels in de weg te zitten of zijn ze irritant. Ik vind het belangrijk om daarom in mijn rol als scheidsrechter duidelijk te zijn over waarom ik een beslissing neem en er samen met de spelers een mooie wedstrijd van te maken. Het is een ontzettend leuke rol!

  High Five geeft me de kans om mezelf verder te ontwikkelen als scheidsrechter. Ik fluit meerdere wedstrijden op de zaterdagen en vaak ook op zondag. Ik mag zelfs de nationale finale van VU18 in Zwolle fluiten binnenkort. Dat is ontzettend leuk! Soms pak ik ook tafeltaken op, als dat nodig is. Buiten mijn examenperiodes, ben ik het hele weekend aan de slag voor High Five. Deze vereniging is mijn Nederlandse sociale netwerk en het is ontzettend fijn om me te omringen met mensen die ook een passie hebben voor basketbal.

  Zelf ook je steentje bijdragen?

  Als groeiende vereniging zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers. Lees de andere verhalen van onze vrijwilligers of meld je direct aan bij Krista van Rooijen via e-mail secretaris@highfivetilburg.nl